קוסמוס טלסקופים - סופר ירח בחודשים יולי, אוגוסט וספטמבר 2014

ציוד, מידע אסטרונומי, חדשות אסטרונומיה ואירועים

 

 

 

סופר-ירח בחודשים יולי, אוגוסט וספטמבר

היום, 12 ביולי, מוצ"ש יהיה הירח מלא. הירח המלא חל במחצית של החודש העברי,  עת כדור הארץ מצוי בינו לבין השמש. בעת המילוא הירח מפנה את  צדו המואר לכיווננו ואנו רואים אותו במילואו. כמובן שתופעה זו חלה מדי חודש בחודשו, אך בשלושת הירחים המלאים תתווסף לעובדה שהירח מצוי במילואו גם העובדה שהוא יהיה בפריגיאה - נקודה הקרובה ביותר במסלולו לכדור הארץ - סמוך מאוד למילוא.

מסלול הירח סביב כדור הארץ הוא אליפטי ולכן מרחקו מכדור הארץ  אינו קבוע. בגלל השפעת השמש על מסלול הירח גם הנקודות הקרובות והרחוקות במסלולו מכדור הארץ אינן במרחקים קבועים, כיוון שמאפייני האליפסה המתארת את מסלול הירח סביב כדור הארץ משתנים. לדוגמה, מרחקי הפריגיאה של הירח נעים השנה בין 357 אלף ק"מ ל-370  אלף ק"מ ואילו מרחקי האפוגיאה (המרחק של הירח במסלולו בנקודה הרחוקה ביותר מכדור הארץ) נעים השנה  בין 400 אלף ל-410 אלף ק"מ.

השנה, הירח יימצא בשלושת החודשים העוקבים – יולי, אוגוסט, ספטמבר, סמוך מאוד לנקודת הפריגיאה בעת היותו מלא. המילוא שיחול ב-12 ביולי, יחול כיממה לפני שהירח יהיה בפריגיאה, ומרחקו מאיתנו יהיה בעת הפריגיאה כ-358 אלף ק"מ. במילוא שיחול ב-10 באוגוסט, יימצא הירח בדיוק בנקודת הפריגיאה – 357 אלף ק"מ (זו גם נקודת הפריגיאה הקרובה ביותר לכדור הארץ  שהירח יגיע אליה השנה) ואילו ב-9 בספטמבר, הירח המלא ימצא יממה אחת לאחר היותו בנקודת הפריגיאה, שמרחקה יהיה כ-358 אלף ק"מ.

איך רואים?

כמובן שבהיעדר נקודת השוואה, קשה יהיה מאוד לחוש בשוני בגודלו הזוויתי של הירח המלא גם כשהוא נראה בעת זריחתו, שתמיד מרשימה, וגם כאשר הוא מצוי ברום השמים. הגודל הזוויתי של הירח המלא כאשר הוא מצוי בנקודות הפריגיאה הקרובות ביותר השנה  יהיה בכ-10 אחוזים גדול יותר מגודלו הזוויתי הממוצע ועוצמת ההארה שלו תהיה גדולה בכ-25% יותר מהממוצע. אין כל צורך במשקפת או טלסקופ כדי לצפות בירח המלא הזורח במלוא הדרו.

התקבצות מאדים וספיקה

כל מי שצפה בתנועתו של מאדים בשמים בחודש האחרון ראה שהוא מצוי בתנועה קדומנית – כלומר, נע בכיוון מזרח ביחס לכוכבי השבת וכי הוא מתקרב אל כוכב הלכת ספיקה, הכוכב הבהיר ביותר (אלפא) בקבוצת בתולה. מאדים מגיע למרחק הזוויתי הקטן ביותר מספיקה (כ-1.3 מעלות בלבד) בימים ראשון ושני (13, 14 ביולי). במשקפת או בטלסקופ קטן אפשר יהיה להבחין בקלות בניגוד הצבעים המרהיב בין מאדים הכתמתם לספיקה התכול.  המפגש הזה הוא ההתקבצות השלישית והאחרונה מבין 3 התקבצויות של מאדים וספיקה השנה, מאדים ימשיך לנוע מזרחה תוך שהוא מתרחק מכדור הארץ.

 

 

 

 

המבחר הגדול של טלסקופים, משקפות ומיקרוסקופים בישראל

ספק מורשה משהב"ט

כל הזכויות על התוכן, העיצוב הגראפי, התכנים וכל מידע אחר באתר שמורות לקוסמוס טלסקופים (פתאל טרדינג) - המרכז לציוד אסטרונומי